Jak zaplanować babską imprezę?
Nie ma to jak organizacja udanej imprezy z przyjaciółmi, ale co jeść podczas takiego wydarzenia? Często decydujemy się na niesłodzone napoje i przekąski, które niestety nie są najlepsze dla naszego zdrowia. Jednak istnieją sposoby na zastąpienie tych produktów lepszymi alternatywami!
Owoce i warzywa jako zdrowa alternatywa
Owoce i warzywa to świetna opcja dla każdego, kto chce pozostać w formie podczas imprezy. Możesz ułożyć miseczkę ze świeżymi owocami lub pokroić marchewkę, paprykę i ogórek w plasterki – zestawy te będą idealnymi dodatkami do innych przekąsek.
Produkty mniej kaloryczne niż chipsy czy paluszki
Istnieją również produkty mniej kaloryczne niż chipsy czy paluszki! Do ich grona możemy zaliczyć orzeszki nerkowca lub migdały, które dostarczą nam dużo białka oraz cenne składniki odżywcze.
Przepisy na smaczne i zdrowe przekąski
Jeśli jednak jesteś miłośnikiem gotowania, polecam zapoznanie się z kilkoma prostymi przepisami na smaczne i zdrowe dania.
Przekąska numer 1: Kolorowe musli – wystarczy zmiksować otręby płatki owsiane z nasionami chia, dodać jogurt i owocowy sos.
Przekąska numer 2: Salsa z ananasem – wymieszaj w misce kawałki ananasa, pomidory i cebulę oraz sok z cytryny. Ta przekąska świetnie sprawdzi się na imprezie pod chmurką!
Podsumowanie i wskazówki dotyczące organizacji zdrowej imprezy
Podczas organizacji zdrowej imprezy warto pamiętać o kilku prostych rzeczach:
– Urozmaicenie menu poprzez dodanie różnorodnych warzyw i owoców.
– Zastąpienie chipsów oraz paluszków orzechami lub migdałami.
– Gotowanie smacznych przepisów opartych na produktach naturalnych.
Przygotowanie różnorodnych przekąsek i kanapek
Jednym ze sposobów na udaną firmową imprezę pod chmurką jest przygotowanie różnorodnych przekąsek oraz kanapek! Można je ułożyć w formie bufetu – każdy będzie mógł wybierać to co mu odpowiada najlepiej. Do takiego zestawu możemy dołączyć również świeże pieczywo czy rozmaite sery.
Wysokiej jakości napoje alkoholowe i bezalkoholowe
Jeśli już decydujesz się na spożycie alkoholu, postawmy jednak na wysokiej jakości produkty – np. odpowiednio dobrany wino czy piwo z lokalnej browarni. Warto jednak przypomnieć, że najzdrowszym napojem jest woda – warto więc zapewnić ją na stole dla każdego gościa.
Owoce, warzywa oraz zdrowe zamienniki słodyczy
Chociaż owoce i warzywa były już wymieniane jako idealne dodatki do innych potraw, warto podkreślić ich rolę jeszcze raz! Podobnie jak wcześniej – miseczka ze świeżymi owocami czy kawałkami marchwi/ogórka to prawdziwy hit na imprezach firmowych. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować ze słodkości, możesz zastąpić tradycyjną cukierkową deskę suszonymi owocami lub popcornem przygotowanym bez oleju.
Posiłki główne w formie grillowania lub bufetów kuchni międzynarodowej
Nie ma nic lepszego niż grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu! Może to być doskonała okazja do spożywania białek poprzez mięso czy ryby. Można również postawić na różnorodne bufety kuchni międzynarodowej – od włoskiej po meksykańską! Tu ważne są odpowiednio dopasowane porcje oraz wybór produktów najwyższej jakości.
Dekoracje stołu i aranżacja przestrzeni
Ostatnim elementem któremu należy się przyjrzeć jest aranżacja przestrzeni oraz dekoracje stołu, podejrzyj pomysły tu https://kamza.eu . Warto postawić na prostotę – do tego idealnie nadają się płócienne obrusy, kwiatowe aranżacje czy naturalne drewniane elementy. Pamiętajmy jednak o tym, abyście goście czuli się swobodnie i mogli cieszyć się razem spędzanym czasem!
Organizacja imprezy wymaga kilku działań które warto uwzględnić aby była ona udana.
W przypadku zdrowej imprezy podstawą są produkty pełnowartościowe takie jak świeże warzywa, owoce czy orzechy a także alternatywy słodyczy w postaci suszonego owoców lub popcornu bez oleju.
Impreza firmowa pod chmurką z kolei powinna zostać przygotowana kulinarnie na wysokim poziomie – różnorodność produktów stanowi tutaj klucz do sukcesu!
Pamiętajcie również o tym, że odpowiednio dobrana aranżacja przestrzeni może wpłynąć bardzo pozytywnie nie tylko na sam wygląd ale i atmosferę panująca pomiędzy gośćmi.